Retten til liv fjerner 20.000 klistermærker og får gratis omtale for 290.000 kr

7. september 2017 blogs Kommunikation Nyhedsformidling Presse 0
Retten til liv fjerner 20.000 klistermærker

Snu pressestrategi indtænkt i klistermærkekampagne fik Aarhus Kommune til at reagere. Dét satte mediemaskinen i gang og med ét er ‘Retten til liv’ i samtlige danske medier.

Med 20.000 klistermærker lykkedes det – igen – foreningen ‘Retten til liv’ at markere foreningens holdninger i den offentlige debat. Men en nylig aktion har foreningen foreløbigt nået omtale i 80 medier (57 web-artikler, 11 regionale og lokale aviser, 8 nationale omtaler – heraf flere på TV. Opgørelse på Infomedia for perioden 31. august – 7. september).

16.000 hvide kors
Hvorfor netop abortmodstanderne klarer sig så effektivt i den offentlige debat, vil jeg forsøge at svare på i indlægget her. Det har nemlig ikke så meget med sagens indhold at gøre, men meget mere med måden, ‘Retten til liv’ benytter den offentlige debat på.
Foreningen er kendt for PR-aktioner. Herunder dén med en mark fyldt med 16.000 hvide trækors nær motorvej E45 ved Hedensted.
Et eksempel på den medieomtale, som foreningen for nyligt opnåede, er artiklen fra MetroXpress onsdag den 6. september. Her skriver avisens journalist om foreningens reaktion på et påbud fra Aarhus Kommune om at fjerne de 20.000 klistermærker, som ‘Retten til liv’ har opsat natten mellem den 1. og 2. september.

Pil 20.000 klistermærker ned!
Selve historien er – ganske kort opridset – at foreningen har produceret 20.000 klistermærker, som foreningen har fået opsat i Aarhus midtby. Klistermærkerne har et motiv af et foster, der via en taleboble fortæller forskellige budskaber fra foreningen.
Aarhus Kommune har bedt foreningen om at tage klistermærkerne ned igen, og det accepterer foreningens landssekretær, Ellen Højlund Wibe – omend hun ikke anerkender den lovhjemmel, som kommunen har henvist til.
Så nu skal foreningen så pille 20.000 klistermærker ned igen.

Hvorfor er det en succes, når klistermærkerne skal væk?
Når en forening vil ud med et budskab, er medierne altafgørende. Så selve klistermærkerne er muligvis blevet set af nogle almindelige aarhusianere ude i virkeligheden.
Men dér, hvor klistermærkerne og budskabet først for alvor slår igennem, er hvis medierne tager historien op.
Det gør MetroXpress blandt andet.

Gratisavis med begrænset journalistik
MetroXpress er en gratisavis, der hver dag udkommer i 350.000 eksemplarer og ligger på skoler, i transportknudepunkter og på offentlige steder i hele Danmark.
Avisen lever af annoncer, og redaktionelt set er det kun mellem 20 og 30 procent, der reelt er opsøgende uafhængig journalistik.
De resterende 70 – 80 procent er baseret på nyheder fra Ritzaus nyhedstjeneste, pressemeddelelser og direkte henvendelser fra virksomheder og organisationer.

Myndighedernes PR-effekt
‘Retten til liv’ er én af dem.
Allerede i august udsendte ‘Retten til liv’ en pressemeddelelse om aktionen med klistermærkerne. Og da Aarhus Kommune pålagde foreningen at fjerne klistermærkerne igen, udsendte den PR-aktive forening endnu en pressemeddelelse. Denne gang om foreningens holdning til pålægget og samtidig en erklæring om, at man ville følge pålægget og fjerne klistermærkerne igen.
Netop myndighedernes indblanding er et – lad os kalde det – klassisk PR-trick. Men uden lidt hjælp, i form af henvendelsen fra foreningen til diverse medier i Danmark, ville historien ligge stille: Aarhus Kommune har ikke en interesse i at formidle nyheden. Det har ‘Retten til liv’ derimod.

290.000 kroners PR
Begrundelsen kan ses på samtlige historier, medierne har bragt om klistermærket. For at fortælle historien bringer medierne et billede af – klistermærket med foreningens uredigerede budskab. I MetroXpress’ tilfælde er det direkte formidling af abort-modstandernes budskab. Hvilket svarer til en annonce til mellem 15.000 og 25.000 kroner.
I trykomkostninger koster 20.000 klistermærker cirka 4.500 kr.
Prisen på en pressemeddelelse er 0,- kr., og når man beregner, at omtalen har været bragt 80 gange heraf i flere landsdækkende medier, må man antage, at foreningen har sparet i omegnen af 290.000 annoncekroner og fået budskabet ud for en del frivillige timer samt 4.500 kr. Hertil kommer, at redaktionel omtale nyder større tillid blandt læserne end en annonce. Så budskabets kanal er mere troværdig, når det ikke præsenteres i den klassiske annonce-opsætning.

Konflikt og pres gi’r PR-succes
Det er en succes. For nu taler vi danskere om budskabet ude ved frokostbordene, og på den måde får foreningen os til at tænke over om vores holdning er for eller imod abort.
Men historien bliver kun til en historie, fordi foreningen presser på, den går til grænsen for markedsføringsreglerne, og fordi myndighederne presses til at skride ind. Herefter skubber foreningen igen kontroversen frem til journalisterne, som gerne snupper historien, fordi den er nem (ét opkald til hver af de to stridende parter) og opfylder nyhedskriterierne såsom: Der er konflikt, og budskabet er kontroversielt.
To ting kan vi lære af foreningen ‘Retten til liv’s kampagner:
Uden målrettet pres på pressen kommer historien ikke ud.
Og at der er mange penge sparet ved at gennemtænke sin kampagne med myndighedernes reaktion for øje.