chib til konstruktiv journalistik-konference

31. oktober 2017 Video blogs 0
chib pressebureau på konference om konstruktiv journalisik

Ikke langt fra chibs kontor i Aarhus N åbnede det nye Center for Konstruktiv Journalistik i sensommeren. Da der blev holdt en todages konference om selvsamme emne, var vi afsted for at blive klogere og mere konstruktive.

chib pressebureau var med på verdens største konference i konstruktiv journalistik, Global Constructive Journalism Conference, på Aarhus Universitet den 26. og 27. oktober.

Det blev vendt, hvad problematikkerne i dagens journalistik er – med blandt andet fokus på nyheders hastighed, konflikt og sensation.

Blandt overraskelserne var Ola Rosling, den nyligt afdøde svenske forsker, Hans Roslings søn, som formidlede faderens budskaber – om verdens reelle og ofte meget mere positive tilstand, end vi medieforbrugere tror – i et flot og fordomsbrydende oplæg.

Kan konstruktiv journalistik og forretning forenes?

Her på chib pressebureau lyttede vi nysgerrigt med. Vi synes for eksempel, det kunne være interessant at kigge på, hvordan man kommercialiserer konstruktiv journalistik, for skal genren overleve, er den nødt til at kunne finansiere sig selv – i hvert fald i lande og områder, hvor der ikke målrettes mediestøtte eller skattekroner til formålet.

Michael Kamber blev noteret for at holde fast i sit initiativ 19-inspirationen på TV2 Nyhederne. Af væsentlige pointer hæftede vi os ved, at folk enten vælger medierne til og dermed oplever, at de bliver misinformeret – eller vælger dem fra og i stedet for slet ikke bliver informeret. Det blev også understreget, at negative nyheder rejser hurtigere, mens positive nyheder rejser længere.

Men hvordan kan konstruktiv journalistik anvendes i praksis?

Det svar følte vi på chib pressebureau umiddelbart ikke, at der kom særlig konkrete bud på fra konferencens oplægsholdere, hvilket er ærgerligt, da løsninger og perspektiv netop er kernen i den konstruktive journalistik. 

Til gengæld kunne vi blive lidt klogere i Journalistens artikel i dag. Her interviewes journalist og Fellow ved det nye institut, Jacob Fuglsang, og han mener, at konstruktiv journalistik handler om valg og ikke nødvendigvis om flere ressourser. Det drejer sig om at have en tilgang, hvor man også fokuserer på løsninger i de aktuelle sager i stedet udelukkende at viderebringe en negativ nyhed. 

Et udpluk af den internationale perlerække af talere var:

Michael Møller, generaldirektør ved FN, Mette Bock, kulturminister og tidligere chefredaktør på JydskeVestkysten, Jan Wifstrand, Dagens Nyheter, David Boardman, fmd. for Solutions Journalism Network, Georg Sørensen, Professor Emeritus på statskundskab Aarhus Universitet, Kate Parry, Star Tribune, Maaike Goslinga, De Correspondent, Brian Bech Nielsen, Rektor for Aarhus Universitet, Mikael Kamber, redaktør, TV 2, Olle Zachrison, Sveriges Radio, borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus, Casper Walbum Høst, DR, Nic Newman, Oxford Reuters Institute for the Study of Journalism, Jimmy Maymann, tidl. CEO, Huffington Post, Steven Pinker, Professor i psykologi, Harvard University, Nils Hanson, SVT, Jodie Jackson, Constructive Journalism Project, Eva Schulsinger, DR, John Hansen, fmd. foreningen af undersøgende journalister i Danmark, Katarina Gunnarsson, SVT, Tom Colls, BBC, Ulrik Haagerup, stifter og CEO – Constructive Institute, tidl. nyhedsdirektør ved DR, Matt Cooke, Google News Lab samt initiativtagere til platforme for konstrutiv journalistik i Danmark og andre lande.

Hvis du er blevet nysgerrig på emnet, kan du se eller gense oplæggene online her.